Aktualita ze dne 14.10.2006
Zpráva pro webmastera

Partneři

Město

Navigace:

Hlavní stránkaAktualityMédiaArchivKontakt

 


 

  

    14.10.2006 náš komorní orchestr účinkoval v rámci hudebních slavností "Přibyslavské nocturno". V kostele svatého Jana Křtitele v Přibyslavi vystoupil v programu společně s pěveckým sborem "Cantica" z Kutné hory a dechovým kvintetem "Antonín Rejcha kvintet".
   Velmi dobrá akustika chrámu přispěla k celkově vydařenému a dobře navštívenému koncertu a dala vyniknout znamenité kvalitě vystupujících souborů. Pochvalu pak zaslouží pořadatelé za bezvadné zázemí pro účinkující, které zdaleka ne všude bývá samozřejmostí. Na koncert a vystoupení našeho orchestru byly velmi dobré ohlasy, za všechny vybíráme následující slova pana ředitele ZUŠ Chotěboř, která zveřejnil na serveru www.ichotebor.cz.

   "V rozmezí jednoho říjnového týdne se soubory naší školy velmi úspěšně předvedly přibyslavskému a chotěbořskému publiku.

Komorní orchestr mladých (KOM) s paní dirigentkou Věrou Fialovou zahájil, řečeno bez jakékoliv nadsázky, úžasným způsobem dvouhodinový koncert 14.října v přibyslavském chrámu sv. Jana Křtitele konaný v rámci hudebního festivalu Přibyslavské nocturno. Spolu s naším orchestrem vystupovaly v samostatných blocích soubory CANTICA – amatérské kutnohorské sdružení zpěváků a hudebníků s repertoárem složeným z renesančních skladeb, spirituálů a gospelů, vrcholem koncertu pak bylo vystoupeni špičkového dechového kvinteta „Antonín Rejcha kvintet“ z Prahy.
   Mladí hudebníci z chotěbořské „zušky“ podali vskutku mimořádný výkon. V náročném repertoáru přesvědčivě zvládli náladu každé skladby, disponovali suverénní technikou hry a okouzlovali výbornou intonací. Z více než půlhodinového efektního programu se snad nejvíce líbila zejména 2. věta Bachova houslového dvojkoncertu se sólisty Janem Pavlasem a Terezou Piskačovou. Ocenění zaslouží i další sólista Zdeněk Vašíček.
   Vystoupení Komorního orchestru mladých bylo oceněno dlouhotrvajícím nadšeným potleskem poměrně početného obecenstva, které zaplnilo lavice spodní části chrámu. Napadá mne myšlenka, bylo – li by možné podobný malý festival uspořádat i v našem městě. Domnívám se, že pořadatel by se určitě našel, nejsem si však jistý jak početné publikum by jednotlivá vystoupení navštívilo. Osobně se nemohu smířit s paradoxní situací, že KOM má navzdory svým kvalitám daleko více posluchačů a obdivovatelů všude jinde, než ve svém městě. Že by chotěbořští brali úspěchy těchto mladých (a mnohdy i malých) hudebníků jako samozřejmost? Že by nikdo ani netušil, co se za těmito úspěchy skrývá tvrdé, poctivé práce? Někdy mám pocit, že tuto skutečnost si uvědomují více než v Chotěboři právě ve zmíněné Přibyslavi nebo v Jáchymově, v Humpolci, na Velehradě, v Havlíčkově Brodě, v Brně, …, v Liverpoolu, a v Římě.
..."

Několik fotografií z koncertu naleznete zde.

 

 

 

 

 

    
    Komorní orchestr mladých Chotěboř
YMCA Brno

  

© Komorní orchestr mladých Chotěboř 2006