Aktualita ze dne 23.10.2007
Zpráva pro webmastera

Partneři

Město

Navigace:

Hlavní stránkaAktualityMédiaArchivKontakt

 


 

Zástupci KOM s chotěbořským Gymnáziem ve Francii.

 

Byl to vlastně původní nápad pana profesora Chalupy z chotěbořského Gymnázia. V rámci opakované výměny studentů Gymnázia se studenty lycea za Chatellerault připravil zájezd do Francie. Několik volných míst nabídl i Komornímu orchestru mladých a po dohodě s dirigentkou V.Fialovou se nás šest připravovalo na koncerty.

Odjez byl naplánován na sobotu 29.9. odpoledne. Všichni se dostavili včas a tak jsme vyjeli směr Paříž. Celých 9 hodin jsme se procházeli za krásného počasí mezi známými památkami a dostalo se nám odborného výkladu našeho průvodce. Všichni byli stateční a vyjeli až na vrchol Eifellovy věže a za to jsme byli odměněni nezapomenutelným pohledem na Paříž.

Do Chatellerault jsme dorazili sice později než bylo plánováno, ale všichni jsme byli očekáváni hostitelskými rodinami. Program celého týdne byl přesně naplánován a i my muzikanti jsme se mohli zúčastnit výletů do Futuroskopu, do starého opatského kláštera Maillezais, na lodích po kanálech, na zámek Villandry s krásnými zahradami, do vápencových jeskyní i do starodavného města Poitiers.

Kromě tohoto společného programu jsme se byli podívat v hudební škole v Chatellerault. Zde jsme měli možnost shlédnout výuku hry na housle a na violoncello. A paní učitelka Fialová předvedla také svoje žáky. Ten samý den jsem koncertovali v v kostele v nedalekém městečku Saint Gervais. Zde si nás přišel poslechnout J.M.Dazas, prezident mezinárodního festivalu smyčcových orchestrů. Po koncertě pozval na festival celý orchestr, čehož si velmi vážíme.

Na poslední naše vystoupení jsme se moc netěšili, protože jsme si nedovedli představit, že budeme hrát v cirkusovém stanu. Vystoupení bylo naplánováno na poslední večer pobytu a všechny spřátelené země (Francie, Švédsko a Česká republika) zde měli část programu. Francouzi a Švédové připravili vskutku špičková akrobatická vystoupení. A po velkém aplausu se nás doprostřed arény postavilo šest osamělých Čechů. Kupodivu akustika byla dobrá. Obecenstvo napjatě poslouchalo a po každé skladbě nás odměnilo bouřlivými ovacemi. Zahráli jsem jim i klasické skladby Dittersdorfa, Stamice, Dvořáka, a také směs národních písní, švédskou a francouzskou píseň. I po našem vystoupení přijímala dirigentka kladné ohlasy.

Naši muzikanti bydleli v příjemném prostředí francouzských rodin. I přes „malé“ jazykové potíže jsme se zde cítili dobře a doufáme, že při jejich návštěvě v Chotěboři jim budeme moci pohostinnost oplatit.

Na zpáteční cestě jsme se zastavili opět na 9 hodin v Paříži. Opouštěli jsme ji rozsvícenou a krásnou ve 22 hodin.

Jsme velmi rádi, že jsme se mohli společného projektu zúčastnit a děkujeme Gymnáziu Chotěboř, manželům Chalupovým a celému osazenstvu zájezdu za dobře zorganizovaný zájezd.

Jarmila Nedbalová

 

 

 

 

    
    Komorní orchestr mladých Chotěboř
YMCA Brno

  

© Komorní orchestr mladých Chotěboř 2007