Aktualita ze dne 17.07.2009
Zpráva pro webmastera

Partneři

Město

Navigace:

Hlavní stránkaAktualityMédiaArchivKontakt

 


 

KOM na mezinárodním festivalu EURORCHESTRIES ve Francii.

 

Od 3. do 13. července 2009 se KOM zúčastnil mezinárodního festivalu EUROCHESTRIES 2009 ve Francii, v oblasti Vienne. Koncertnímu zájezdu předcházely 2 roky příprav. Zasílaly se nahrávky z koncertů, repertoár, složení orchestru a reference z minulých let. To všechno vedlo k oficiálnímu pozvání na festival orchestrů z různých zemí. Ten se koná na různých místech: Španělsko, Rusko, Slovensko, Francie. Letošní by mělo navštívit na všech místech celkem 25 orchestrů, 1100 hudebníků od 15 do 25 let, ze 13ti zemí.

Zajímavostí je, že právě letos slaví festival 20 let od svého založení.

Do Vienne kromě našeho orchestru byl pozván Komorní orchestr FACE Montreal (Kanada), Orchestr hudebního gymnázia Graz (Rakousko), Orchestr Harmonie ze Syzranu (Rusko), skupina Region 58 z Kouznetsk (Rusko). Orchestr ze Syzranu ale nedorazil.

Všechny tři orchestry byly ubytovány na internátě Lycea v Chattelerault. Internát disponuje tělocvičnou, jídelnou, několika hřišti na všechny druhy sportu (využili jsme hlavně umělý trávník fotbalového hřiště), učebnami a možná ještě dalšími skrytými komnatami.

Za 10 dní pobytu odehrál KOM 7 koncertů. Úvodní a závěrečný koncert se konaly v Lencroitru, ostatní koncerty byly v různých městech oblasti Vienne: 5.7. v Dissay, 7.7. v Huismes, 8.7. v Loudonu, 9.7. v Cissé, 11.7. v St Gervais.

Většinou byly koncerty v multifunkčních sálech, jeden v zámku a jeden v kostele. Jako nejmladší  orchestr měl KOM jeden celovečerní koncert. Ostatní koncerty hrál jen jednu polovinu, což ve Francii znamená poctivých 45 minut hudby.

Na všechny koncerty byly velmi příznivé ohlasy. Na programu jsme měli skladby italské renesance, staré Anglie, skladby českých skladatelů A. Michny z Otradovic, L. Koželuha, K. Stamitze, St. Macha, J. Kř. Vaňhala, J. Zacha, A. Dvořáka, skladby K. Dietters von Diettersdorfa, A. Charpentiera, J. J. Rameaua, N. Paganiniho, A. Vivaldiho. Francouzské posluchače potěšila sóla M. Piskačové a J. Pavlase, trio T. Piskačová, J. Pavlas a R. Nedbalová i kvintet B. Pešková, A. Fialová, J. Pavlas, K. Piskačová a L. Pavlasová. Magdalena Piskačová byla vůbec nejmladší účastník v historii festivalu.

Pro děti byl jistě novou zkušeností a zážitkem nácvik společných skladeb při kterém se pod taktovkou vystřídali všichni čtyři dirigenti.

Na zkouškách se mluvilo převážně anglicky, měně již německy a občas francouzsky. Českou skladbu dirigovala paní Věra Fialová, kanadskou hudbu dirigovala paní Theodora Stathopoulos, rakouskou pan Robert Fischer a hymnu Eurorchestrů francouz, prezident festivalu pan Jean Marie Dazas.

Závěrečný koncert se vydařil. Oba dirigenti a prezidenti festivalu blahopřáli paní Fialové k našemu výkonu a předávala se ocenění, diplomy, ceny sólistům a certifikáty pro každého člena orchestru. Nakonec se ochutnával velký narozeninový dort ke dvacetinám festivalu.

Jarmila Nedbalová

 

 

 

 

  

© Komorní orchestr mladých Chotěboř 2009